Het moge duidelijk zijn dat de situatie op de Nederlandse wegen slecht wordt ingeschat vanmiddag. Het KNMI heeft code rood (weeralarm) afgegeven. Het weeralarm wordt uitgegeven bij een mogelijk grote impact van het weer op de samenleving. Dit gebeurt maar heel zelden.
De VID ziet veel reacties van mensen die zich afvragen waarom er zo'n heisa gemaakt wordt om sneeuw. In andere landen hebben ze dit de hele winter en daar gaat het toch ook goed?
Maatschappij-ontwrichtend
Code rood wordt alleen afgegaan bij maatschappij-ontwrichtende zaken. Vooraf wordt de meeste sneeuw-intensiteit in de Randstad tussen 16.00 en 19.00 uur verwacht: precies in de avondspits dus. Als forenzen niet op tijd gewaarschuwd worden, rijden ze zich hopeloos vast in de sneeuw. Een weer-alarm geeft vooraf de ernst van de situatie weer.
Winterse omstandigheden
Er zijn meerdere redenen aan te wijzen die verklaren waarom forse sneeuwval zo'n impact heeft op onze samenleving. We maken dit niet vaak mee, daarom zijn we veel minder bedreven in het rijden onder winterse omstandigheden. Omdat het zo'n zeldzame situatie is, is het in Nederland niet verplicht om winterbanden te hebben.
ZOAB wordt ijs
Een groot deel van ons wegennet is bedekt met ZOAB (Zeer Open Asfalt Beton) en dat heeft als nadeel dat gladheid lastiger te bestrijden is. Alleen zout strooien is niet voldoende; de sneeuw moet tot pulp worden gereden zodat het zout zich kan mengen. Het zout verdwijnt in de gaten van het open asfalt, waardoor het water op de weg gemakkelijk bevriest en er ijsvorming ontstaat. Die ijslaag is te dun om met een sneeuwschuiver te verwijderen.
Foto/Kaart: KNMI